Потребността от общуване е присъща на човека от древни времена. Независимо, че в ерата на Интернет, все по-често предпочитаме да изпратим до своите близки електронна поздравителна картичка, истинските пощенски картички и днес си остават класика.

За предшественици на илюстрованите картички могат да се приемат древноегипетските писма с рисунки. За такава „картичка“, която представлява фреска на гробница, споменава немският египтолог Мюнцер. Сведения за подобни картички има и през следващите векове. Едни от тях били написани върху папирус, други – на глина, трети – на пергамент, четвърти – на брезова кора и т. н.

 

Във Франция пощенските услуги били организирани от Парижкия университет! Негови членове били не само преподавателите и студентите, но и много аптекари, обущари, продавачи на книги и др. Тяхното университетско обединение създало една от най-интересните пощи – университетската поща. Разрешение за учредяването и било дадено от самия Филип Красивия през 1296 г. Интересно е да се отбележи, че пощальоните в тази оригинална поща били на щат към факултета по изкуства към Университета!

През следващите векове, в първия ден от Новата година, във всеки голям град хиляди коне превозвали от дом на дом желаещите да поднесат своите поздравления. Пеша или с конен впряг, мъже, жени и деца пътували един към друг, само за да си пожелаят здраве и щастие през Новата година. Представяте ли си какъв хаос е настъпвал по улиците през този ден! За да се избегнат проблемите с уличното движение в такива случаи, в края на ХVІІ в. английският държавен чиновник сър Хенри Коул измислил поздравителна картичка, която можело да се изпрати по пощата. По негова молба Джон Калът Хърсли нарисувал и размножил чрез литографския способ картички с поздравления по случай Рождество Христово.

Според друг източник, честта за това изобретение принадлежи на английския художник Добсън (1795 г.), който нарисувал картичката на ръка и я изпратил на свой приятел. На нея бил изобразен зимен пейзаж и семейна сцена около елха. Картичката имала изключително голям успех! Така поздравителните картички в известна степен заменят личните визити за поднасяне на поздравления по повод даден празник и са израз на уважение към роднини приятели и колеги.

Предшествениците на съвременните поздравителни картички в по-ново време са т. нар. „визитки“, появили се в Париж през втората половина на ХVІІІ в. Те бързо се разпространяват в много страни и стават задължителен елемент от официалния етикет на аристокрацията и по-заможните хора. Важна особеност при оформянето им бил разнообразният набор от персонажи и символни изображения, които те съдържали, освен това те били много скъпи. В 1800 г. се намерил един находчив предприемач, който пуснал голямо количество такива картички за продажба. Това бил и първият случай на търговия с картички в историята на човечеството.

Дълги години пощенските услуги в Германия били изпълнявани от месарите. Да, именно от тях! Защо ли? Обяснението е просто – те превозвали месо и животни и пътували из цялата страна. Имали коне за смяна на всяка станция и за тях разнасянето на пощата не представлявало проблем. Тази практика продължила до началото на ХVІІІ в. Независимо от разминаванията в историографията за произхода на картичките те стават много популярни, особено през ХІХ в., макар че не заменят напълно традиционните визити с връчване на писмени поздравления. Първите образци са черно-бели, по-късно започнали да добавят цвят по литографския способ, в края на ХІХ в. се появяват автотипията и фототипията – отначало в червен цвят, а след това в сепия и цветно, започнали да се прилагат и други способи на отпечатване.

Сходството и различията в елементите на оформление на поздравителните картички за Нова година и Коледа могат да се обяснят с историята на възникването и развитието на тези празници, с тяхното място в живота на човека. От друга страна, символиката на елементите при оформлението им разкрива смисъла и значението на самите празници и особеностите на възприемането им от всеки човек. Всяка от тях изразява индивидуалността на човека, който я изпраща и едновременно с това се явява свидетелство на своето време и има историческа стойност. Но едно е сигурно поздравителните коледни и новогодишни картички създават настроение, носят пожелание за здраве, семейно щастие, плодородие и надежда за успешна Нова Година.

Източник: znam.libruse.bg