Традиционно датата 09,09.1944 се свързва и с насилствената промяна на социалния строй в България. На 05.09.1944 г. СССР обявява война на Царство България. Три дни след това на 08.09.1944 г. Червената армия нахлува в България и за два дни достига София. В същото това време България се намира във война с Германия, но това е без значение за Сталин, който вижда бъдещето на България като страна поставена под съветско влияние. 

По същото време на българските партизани-комунисти е наредено да слизат от планините и завземат властта в страната. Партизаните, които до този момент са ръководени и финансирани от Коминтерна, извършват нападения, заграбване на имущество, както и терористични актове срещу законната царска власт и срещу имуществото на бизнеса и обикновените граждани.

Основната задача на Коминтерна, известен още като Комунистическият интернационал, е именно това – мобилизация и финансиране на комунистическите партии от цял свят за провеждане на световна революция, ликвидиране на капитализма и установяване на комунизма в цял свят. 

Точно това се случва у нас. На 09.09 е извършен преврат. Властта преминава в ръцете на Отечествения фронт с помощта на Червената армия. Доскорошните партизани, наричани още шумкари, биват назначавани в състава на изграждащата се по съветски модел ''народна милиция'' и то на ръководни постове. 

По модел на КГБ (Комите́т госуда́рственной безопа́сности)  се изгражда и Държавна сигурност – службата за репресии на Българската комунистическа партия. ДС също включва основно бивши партизани. 

Създава се и Народният съд. Основната му роля е разправа с тогавашния елит на нацията – учители, земевладелци, писатели, духовници, депутати, министри, военни, като противници и врагове на новия строй. Народният Съд е осъдил на смърт 2730 души, на доживотен затвор са осъдени 1305 души, а с присъди до 20 години – 4348 души. 

Трябва да се има предвид, че Народният съд започва да действа след като вече е осъществена първата ''вълна'' на саморазправа и ликвидиране на враговете на народа. За това свидетелства Мирчо Спасов - заместник-вътрешен министър по времето на тоталитарния режим и един от най-близките сподвижници на Тодор Живков, организирал и ръководил лагерите край Ловеч, Белене и Скравена. Той споделя:

”Било славно, но и жестоко време.

Партията разпоредила преди Народния съд, да се поизчистят колкото се може повече врагове, че после с присъдите ставало бавно. Така, всяка нощ пред разпределителя – Дирекция на полицията на „Лъвов мост пристигали хора от града и селата, камиони „Опел Блиц”, от провинцята използвали и влакове. След описване, качвали ги пак на камиони, откарвали ги в радомирските села Върба,Темелково и Батановци, където ги избивали и заравяли из нивите.

Около 100 нощи пращахме по пет камиона, по двайсет на камион, това ще е някъде десет хиляди....”

 Главните поръчители на тези масови и убийства са Вълко Червенков – съветски гражданин министър-председател на България за периода 1950-1956 г. Карло Луканов – баща на Андрей Луканов. В периода 1926–1944 г. пребивавал в Съветския съюз,  член на Всесъюзната комунистическа партия /болшевики/ и депутат в Москва (1934–1939) , Антон Югов – вътрешен министър и министър-председател на България, Тодор Живков и други.

 

 Така установената марионетна на Москва власт се разправя с най-кадърните и успели за онова време хора, определени като ''фашисти''. В страната се установява Сталински режим, следващ безропотно нарежданията и волята на Москва.

Ликвидирането на частната собственост и отнемането на средствата на производство от ръцете на трудещите се до тогава селяни създава състояние на дефицит за години. Опашките за основни стоки, като тоалетна хартия, стават ежедневие.

Не така стоят нещата за близките до властта, признати за активни борци против фашизма и капитализма, които са „имунизирани“ срещу мизерията и опашките и се радват на благоденствие.

Днешната дата заслужава да се помни заради едно забравено геройство от 1913 година. След края на Балканските войни, в които всичките ни съюзници се обръщат срещу нас, а руското имперско правителство ни забива нож в гърба, отказвайки да спази военната конвенция с България от 1902 г.

Родината ни е в тежко състояние. Икономиката е в колапса след войната, а от всички краища се стичат бежанци, които търсят спасение от гибелта, която ги дебне по родните им места. Съседите ни са твърдо решили да извършат етническо прочистване, като прогонят българското население, живеещо от стотици години по родните си места. В тези тежки условия, българите от Дедеагачко и Гюмюрджинско са заплашени от физическо унищожение.

След изтеглянето на българските войски башибозушките орди жадни за кръв и плячка са безмилостни към населението. Правителството в София няма възможност да се противопостави и да защити своите сънародници с оръжие. Но там, където официалната власт е безсилна, спасението на българите е ВМОРО.

Четите на войводите Руси Славов и Димитър Маджаров се отправят към невралгичния район между Дедеагач (наричан днес в Гърция Александруполис) и Фере, за да спасят бягащите българи. В сражението, което дават башибозука е разбита, а животът на 12 000 българи е спасен.

Решителните действия на двамата войводи респектират враговете, а опитите за тоталното обезбългаряване на района са пресечени.

В знак на благодарност, спасените бежанци кръщават града си на един от двамата войводи – днешния град Маджарово. Геройството и на Руси Славов и Димитър Маджаров дълги години тънеше в забвение, но уважението към историята и корените ни изисква да забършем техния подвиг и техните личности от праха на забравата и да го наредим до достойните моменти в историята, които да се изучават в училище.

 *В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg