Лятото вече е в разгара си и много хора търсят начин да се скрият от извънредно високите температури. Климатикът вкъщи е добро решение, но кой иска да стои затворен между четири стени, когато може да се наслади на прохладна лятна почивка в планината. Още по-хубавото е, че в България има много места, които може да посетите, било то за уикенда или за цяла седмица.

Ако търсите вдъхновение за следващата планинска дестинация, която да посетите, в тази статия сме събирали някои от най-красивите и живописни кътчета на България, които са чудесни за отдих и отмора. Вижте кои са те:

Банско

Банско е най-посещаваният ски курорт у нас, но това далеч не означава, че няма какво да предложи на посетителите и през лятото. Извън активния сезон, няма толкова много туристи, така че може да се насладите на заслужена тишина и спокойствие. В града има доста забележителности, които може да видите и да си направите една интересна и полезна разходка. Ако ви доскучае, в района също има други красиви места, които може да разгледате. През лятото в Банско често се провеждат различни музикални и филмови фестивали, на които да се насладите по време на вашия престой.  

Добринище

Сгушено в полите на Пирин се намира и малкото градче Добринище. През зимата туристите се стичат тук, за да се насладят на ски и сноуборд преживявания. През лятото обаче предлага отлични условия за почивка сред природата. Ако търсите релаксираща почивка, ще откриете хотели в Добринище, които са оборудвани с минерални басейни и СПА центрове. Добринище е едно от известните места за балнеолечебен туризъм в България, благодарение на 17-те топли минерални извора, с които разполага. Водата там с доказани лечебни устройства и помага да облекчите редица заболявания. Така че съчетайте приятното и полезното с една лятна почивка в Добринище.

Седемте Рилски езера

Седемте Рилски езера са най-известната езерна група в България и то с право. Всеки, които е посещавал мястото, остава изумен от красотата и енергията, което това спиращо дъха място притежава. Когато стигнете и до последното езеро, вероятно ще сте уморени, но ще си кажете, че всички усилия са си стрували. Това е един чудесен момент, които може да запечатате с приятели, с любимия човек или цялото семейство. Ако тръгвате на поход - задължително се подгответе - проверете прогнозата за времето, екипирайте се добре с удобни дрехи и обувки и не забравяйте да си вземете вода и хапване.

Вършец

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт у нас. Той се намира в близост до гр. Берковица, удобно сгушен в подножието на Стара планина. В новата история на България, курортът става известен и с това, че е любимо място на знатни особи от аристокрацията. Днес Вършец също се радва на туристически интерес. През лятото температурите там рядко надхвърлят 22-25 градуса, така че е отлично мястото, където да се скриете от горещината и шума на големия град.

Пампорово

Пампорово безспорно може да се нарече един от най-красивите курорти, ако не в цяла България, то поне в Родопите. През лятото посетителите могат да се насладят на чистия въздух и красивата природа. В Родопите, недалеч от Пампорово, са разположение някои от най-интересните природни забележителности - Чудните мостове, Ягодинската пещера, Дяволското гърло. Ценителите на българските традиции и автентичния фолклор ще се радват да посетят и селата Широко Лъка и Гела, които грижливо пазят обичаите и фолклорното ни наследство.

Надяваме се тази статия да ви е дала идеи и вече да обмисляте към коя прекрасна планинска дестинация да се насочите, за да прекарате лятната си отпуска или просто един лежерен уикенд.