Срути се скат на новостроящия се участък на магистрала "Струма" край Симитли. Срутването е станало след поройния дъжд в сряда. Участък от ската се е свлякъл заедно с поставената предпазна мрежа и рогозката под нея, съобщи mediapool.bg. Падналси са предимно пръст и дребни камъни, които са запълнили 2-метровата "джоб" стена под ската. Отляво на срутването скатът също тръгва да се свлича, има разкъсани участъци от мрежата и поставената под нея лесозащитна рогозка.

Срутването е в готовия още миналата година 2-километров участък от рудник "Ораново" до Сухата река. Той е с поставена настилка, замрежен скат, маркировка и пътни знаци. Мрежите бяха поставени от алпинисти миналата година, а през есента участъкът неофициално беше пуснат в експлоатация за 20-на дни. Той отново беше затворен, тъй като при косото включване в ГП Е-79 тежките камиони започнаха да рушат асфалтовото покритие.

Проблемът е, че скатът е почти отвесен, но така е по проект. В момента от този ЛОТ се строят мостовете от северния вход на най-дългия тунел у нас- "Железница“, правят се по нова-избутваща технология. Единият мост е готово-той минава над стария път Струмско-Долно Церово, жп-линията София-Кулата, ГП Е-79 и р. Струма.

Вторият мост тези дни премина също над Е-79, готов е почти половината. Дясната тръба на тунела в посока Благоевград е прокопана, пред финал е и лявата. След тунела в посока Симитли на южния изход моста е готов, следва също много стръмния скат срещу с. Железница. Трасето на автомагистралата от този скат до Сухата река все още се трасира. След това следва готовият участък, чийто скат се е срутил.