Точно в 16,40 часа първите леки коли тръгнаха в едното платно на автомагистрала „Струма“ край Дупница в посока от София към Кулата. Участъкът беше затворен след пожара на сметището под моста, който сериозно увреди съоръжението. Честта да бъде първи след полицейската кола се падна на един "Мерцедес". 

Извършените днес тестове на носимоспособността на съоръжението при 62-ри км потвърдиха първоначалните оценки на експерти, че е възможно пускане на трафика в платното за София, което е по-слабо засегнато от огъня, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Днес и утре в участъка от АМ „Струма“ ще преминават леките автомобили, пътуващи към Кулата, а идващите от границата с Гърция към София ще са по Е-79. В неделя и понеделник, когато трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. 

Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни. През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ „Струма“ край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика. На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79. 

За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота - 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ „Струма“ към Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“. При пътен възел „Бобошево“ тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата.

Пускат леки коли по магистрала "Струма" за уикенда, щетите от пожара са 1,8 млн.13 колони са пострадали от пламналото сметище под моста, 4 месеца ще ремонтират виадукта