Един милион и 860 хиляди лева ще струват ремонтите и възстановяването на засегнатия от пожара преди 10 дни виадукт на АМ „Струма“ при Дупница. Пострадали са 13 колони, три греди и два еркера. Ремонтът на платното за Кулата ще продължи 4 месеца, а това за София е укрепено днес и ще бъде пуснато от 14 ч. само за леки автомобили през уикенда. 

Това обяви председателят на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски след инспекция за хода на възстановителните работи и почистването от отпадъците.

По-рано бе съобщено, че за улеснение на трафика от 14 часа днес до 20 часа в събота превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от магистралата към пътя Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“ и обратно ще се качват на нея при пътен възел „Бобошево“. Обходният маршрут за всички останали превозни средства е от пътен възел „Дупница“ до пътен възел „Бобошево“ и обратно.

10-километровия участък от магистралата край Дупница беше затворен за движение след пожар на депо за отпадъци под моста на аутобана.
Днес започва изпитване на товароносимостта на съоръжението, което ще бъде извършено от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ. Предварителните резултати са много обнадеждаващи и затова е решено след обяд движението да бъде пуснато в лентата за София.

„В другата посока поради това, че мостът е по-увреден, е възложено пи ЗОП в условията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в рамките на 4 месеца. Нашата амбиция е това да стане много по-бързо, но това е максималния срок“, добави Терзийски.

Той поясни, че това не означава, че 4 месеца няма да бъде пуснато движението – това е крайният срок, тъй като резултатите от пробите на другото платно все още не дават достатъчно аргументи да бъдат извършени по-бързо ремонтните дейности. Ремонтът се очаква да започне, след като завърши укрепването на платното в посока София.

Махнато е и сметището под моста на "Струма", което е струпано то фирмата "Феникс Дупница", чийто шеф вече е с повдигнати обвинения от прокуратурата.

„Отпадъците в района на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме оказания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „множеството сигнали“ са само един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 г., което означава следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че поради проблем на пътя е застрашено тяхно съоръжение и да вземат мерки. Нали се сещате кой е отговорен по Закона за управление на отпадъците“, добави Терзийски.

На практика оба„е боклуците само са изтикани настрани и в непосредствено близост под виадукта продължава са се издига огромна камара отпадъци.

Днес изтича и срокът, в който трябва да се отчетат проверките на всичките 27 областни пътни управления за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията на пътищата и прилежащия сервитут. 

Георги Терзийски съобщи за открити нарушения, като сред тях е и овчарник под мост на републикански път в Ловешка област.