Два бона глоба плати пловдивчанин, който отказа да бъде изпробван за алкохол след проверка на пътя.

Той е бил зад волана на мерцедеса си без книжка. Водачът бил спрян след полунощ през ноември в Тракия, на улица „Свети Княз Борис I - Покръстител“.  По време на проверката се оказало, че пловдивчанинът е неправоспособен.

Той бил поканен от органите на реда да бъде изпробван за алкохол и наркотични вещества. Пловдивчанинът обаче отказал да даде проба намясто, както и да се подложи на кръвен тест в болница.

Съставени били протоколи, които водачът подписал, както и такъв за отказ от изследвания.

Последвал арест за 24 часа и съставяна на акт. В законовият срок било издадено и наказателното постановление, с което пловдивчанинът се глобява с 2000 лева за отказа от тест и още 300 лева за липсата на шофьорска книжка.

Санкцията веднага е била отнесена до компетенцията на Районен съд. В жалбата си водачът е поискал да бъде отменено наказанието, а мотиви за това е посочил незаконност на акта и погазване на правата му.

Шофьорът е заявил в едно от съдебните заседания, че не е отказвал тест, а униформените не са му разяснили правата. Освен това е казал, че не е подписвал протоколите.

Оказва се обаче, че подписа на мъжа стои на всеки един акт и дори в отказа за полеви тест и такъв чрез кръв в болница. Освен това и актът и постановлението са били съставени по всички правила на закона.

Поради тази причина и магистратите не намериха доводи, с които да отменят наказанието на санкционирания пловдивчанин.