Нови четири локомотива Смартрон бяха доставени и от днес са включени в съставите на влакове, които пътуват по основните дълги дестинации в страната. С новодоставените локомотиви БДЖ вече разполага с 10 Смартрона, с което ДЗЗД "Сименс Трон" изпълни предсрочно заложените в договора срокове за доставка, съобщиха от превозвача.

Останалите пет локомотива, които трябва да бъдат на разположение на БДЖ до края на годината, найвероятно също ще пристигнат преди края на посочените срокове, благодарение на което дружеството ще разполага по-рано с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете.

След като през май 2020 г. беше решен проблемът с недостига на вагони, от април тази година вече е преодолян и трайният недостиг на локомотиви. Чрез наличието на достатъчен подвижен състав ще бъдат редуцирани системните закъснения и отмяната на влакове подари съществуващия досега недостиг, посочват от компанията.

Локомотивите Смартрон, с които БДЖ вече разполага, се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София. Новите четири локомотива ще носят имената на поредните български владетели, които са княз Борис I, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил.

Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.