Вече една година ултрамодерната камера в Пловдив лови джигити по улици и булеварди в града. За 365 дни, под ударите на устройството са попаднали общо 20910 нарушители, дръзнали да надвишат допустимата скорост. Най-много „бързаци” са били щракнати на входно изходните артерии на Пловдив, но и не са малко тези настъпили газта по главните булеварди, съобщиха за TrafficNews.bg от Пътна Полиция.

Водачите, хванати с превишена скорост, ще получат „честитки”, като размерите им се определят от надвишените километри в час.  Глобите за нарушения на скоростните режими, са регламентирани в чл. 182 от Закона за движението по пътищата.

- за превишаване с 10 км/ч. – с глоба 20 лева;

- за превишаване от 11 до 20 км/ч. – с глоба 50 лева.;

- за превишаване от 21 до 30 км/ч. – с глоба 100 лава.;

- за превишаване от 31 до 40 км/ч. – с глоба 400 лева.;

- за превишаване над 40 км/ч. – с глоба 600 лева.;

- за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 700 лева и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ч. превишаване глобата се увеличава с 50 лева.

Техническото устройство  за контрол на скоростта се използва ежедневно в дейността на екипите от Пътна полиция. Местата, където се позиционира така наречената тринога, се определят на следните показатели:

Честота на нарушенията на правилата за движение по пътната мрежа по вид, време и място;

Основни причини за настъпване на ПТП по място и време;

Интензивност на пътното движение.

През изминалата седмица в цялата страна се проведе 24-часова акция „Скорост” . Специализираната полицейска операция за контрол на скоростните режими се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" TISPOL и аналогични действия ще има на територията на цяла Европа. В нея бяха впрегнати всички налични технически средства. Камерите бяха позиционирани, както на териториите на градовете, така и по второкласните пътища и автомагистралите.

В Пловдив само за 8 часа бяха засечени 350 водачи с превишена скорост. Установени бяха 2 случая на водачи, превишили скоростта с повече от 50 км в населено място, както и 29 други нарушения на Закона за движение по пътищата.  

350 водачи "изгоряха" за броени часове в Пловдив, всички камери на полицията в действиеНарушителите ще бъдат санкционирани по Закона за движение по пътищата

В момента пътните полицаи у нас снимат с 25 стационарни, 148 мобилни камери, монтирани в патрулните им автомобили "Опел", както и 28-те лазерни радара на триноги.

КАТ се сдоби с 28-те скъпи и ефективни камери още преди две години, но те влязоха в експлоатация едва през март 2018 година.

Лазерното устройство работи при всякакви метеорологични условия и се характеризира с висока прецизност при заснемане на повече от един нарушител на скоростния режим, разказаха за TrafficNews.bg от Пътна полиция - Пловдив.

Устройствата имат специален софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера, изпраща онлайн данните, търси ги в сървър и изготвя справка кой е собственикът на автомобила. 

Камерата засича джигити в периметър 130-140 метра, работи еднакво добре и през деня, и през нощта, като в тъмнината си служи с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която издържа по една смяна от 8 часа. Теглото ѝ е близо 40 кг и е лесно преносима в куфар.

Още за модерните камери и тяханта специфика може да видите във ВИДЕОТО: