Гърция посреща български туристи. Отпаднаха редица ограничения, наложени заради ограничаване разпространението Covid-19.  

Трафикът към ГКПП Кулата е слаб, но все пак на пункта има опашка. За влизане в южната ни съседка се чака около час, предаде NOVA.

На ГКПП „Кулата“/“Промахон“  и ГКПП „Орменион“ пристигащите трябва да покажат отрицателен резултат от PCR тест, антигенен тест или сертификат за ваксинация.

На ГКПП „Промахон“ и ГКПП „Орменион“ представители на гръцките медицински власти избирателно извършват бързи тестове на влизащи в Гърция. Пропускането на леки автомобили, автобуси и камиони на тези два пункта ще се извършва през цялото денонощие.

През ГКПП „Маказа/“Нимфея“ за влизане в Гърция  ще бъдат допускани само водачи на товарни автомобили  до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари. За  излизане от Гърция към момента няма ограничения за  преминаващите автомобили. Остава забраната, въведена от гръцките полицейски органи, за преминаване през пункта от 23 до 7 часа.

На  ГКПП „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП "Илинден", гръцките власти ще пропускат от 7 до 23 часа само товарни автомобили с един или двама водачи.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.

Настоящите мерки ще важат до 24.05.2021г.

Условия за влизане в страната:

Освен това от 14 май 2021 г. тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Вечерният час в Гърция е намален и започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома е премахната, разрешено е отново движението от област в област. Търговията се върна към нормален режим на работа с един купувач на 25 квадратни метра.