Над 1000 нарушители за 48 часа са заснети да карат в бус лентите в София. Това показват данните от новите 40 камери, които бяха монтирани преди два дни на ключови кръстовища в София.

Те най-вече следят кой нарушава правилата. Картината, запечатана от тях, пристига в Центъра за управление и анализ на трафика.

"Не е хубаво да се издава точната локация. Тя няма да остане константна във времето. Ако усетим, че някъде има бум на нарушители или заобикаляне на камерите или нещо друго, което пречи на градския транспорт, те ще бъдат с променено разположение", коментира пред Нова тв директорът на дирекция "Управление и анализ на трафика" Димитър Петров.

На базата на записа се оформя досие на провинението и виновника. Данните отиват в Пътна полиция, която трябва да наложи санкции.

"Главната цел е да се превъзпитат водачите, а не да се наложат, колкото се може повече глоби", допълни Петров и припомни, че наказанието за такова провинение е глоба от 50 лева.

Санкционира се обаче всяко едно нарушение. Така, ако един шофьор реши да ползва бус лентата за експресно преминаване по "Цариградско шосе" от край до край - ще бъде сниман 5 пъти и ще плати 250 лева - по 50 лева на всяка поставена там камера.

От Столичната община очакват в рамките на месец камерите да дадат резултат и броят на водачите, които шофират неправомерно в бус лентата, да намалее.

Снимка: БГНЕС

От днес: 40 общински камери следят бус лентите в София, свързани са с КАТ20 нови автобуса тръгват пък по линиите 85 и 280