В Пловдив вече е налице резултатът от програмата на държавата за безвъзмездно саниране на жилищните сгради. Пример за това е и блок 259 в ЖК Тракия, който е почти завършен. Жителите на сградата са едни от първите, които са се включили в програмата и очакват много скоро ремонтът да бъде завършен. Освен новата изолация, е сменена цялостно и дограмата, като това включва и входната врата и мазетата. Хората са доволни от резултата и апелират към останалите граждани също да се включат в програмата.

Пред репортер на ТNS.bg кметът на Тракия Костадин Димитров коментира, че липсата на санирани сгради е основен проблем за района и посочи, че това често се дължи на неразбирателството между съседите в един блок. Едно от условията за кандидатстване е съгласието на 36 апартамента и много често тази бройка не може да се достигне.

Част от хората не живеят в апартаментите си, а други просто гледат с недоверие към институциите и не искат да участват. Типична черта на българина е, че знае повече да дава съвети и да критикува, отколкото да вземе нещата в свои ръце. Много пловдивчани обаче не мислят така и вече са се възползвали от програмата. 

Припомняме ви, че критериите за безплатно саниране, дограма и други мерки за енергийна ефективност постоянно се снижават и скоро ще се стигне и до възможност да се направи безплатна изолация дори за еднофамилните къщи в Пловдив.

Вижте във видеото панелния блок 259 и жителите в него. Надяваме се и други пловдивчани да последват техния пример, за да личи, че и кварталите на Пловдив са част от европейската културна столица.


Още новини четете ТУК

TNS.bg