Екосдружение е обжалвало проекта за изграждането на най- големия парк в Пловдив, съобщи днес кметът Иван Тотев. С неясен мотив еколозите са атакували  оценката на РИОСВ. "Стартирахме работа по най- големия проект в Пловдив в сферата на озеленяването - засаждане на парк от 660 декара на запад от Гребния канал в Парк "Отдих и куртура"  и вече имаме жалба . Най- вероятно предстои дело, което за съжаление ще забави залесяването. Тръгваме отново по -дългата процедура. Това е странно, защото в случая на става дума за някакво строителство, а за озеленяване" коментира градоначалникът. 

Той припомни, че мащабният проект е направен възоснова на проучване на специалисти от Лесотехническия университет, продължило 2 години. 

"На базата на проучването  бяха определени местата за залесяване и видовете растителност. Ще се садят само местни видове, съществували на съответната територия, които кореспондират с хабитата в зоната" припомни Тотев. 

Кметът не е запознат с мотивите в жалбата на еколозите. "Тези жалби рядко имат мотиви. По-скоро става дума за протакане, защото това, което ние правим е напълно законно, съгласувано е с най- добрите експерти в областта, но просто ще се наложи да водим дела. Дано по -бързо минем през тази процедура. Но имаме ясен план и стратегия, отделили сме средства. Тази зона ще бъде залесена и ще бъде превърната в най- голямото зелено пространство в Пловдив" категоричен е кметът. 

Паркът ще бъде разположен на 660 декара.като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад,  Предвижда се там да се направи и зелено училище за пловдивските ученици. Идеята е  да има бунгала и различни атракции, присъщи за такъв тип парк.  Също така ще се направят веломаршурти, като сегашните неравности ще се пригодят, за да се използват при каране на маунтин байк. Друга идея е там да се обособи зона за фестивали и концерти.

Планът предвиждаще още тази година район „Западен“ да започне изграждането на лесопарка, но заради жалбата това най- вероятно няма да се случи.  Той ще струва 5 млн. лева, които ще бъдат усвоени в следващите пет години.  

В момента пространството е занемарено. Тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни селскостопански животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.