Шофьорите от градския транспорт в София полагат извънреден труд над допустимото от закона, но го правят доброволно заради парите. Това стана ясно от обясненията на шефа на "Столичен електротранспорт" Евгений Ганчев, който беше привикан на заседанието на транспортната комисия в Столична община. Поводът бяха публикации, че шофьорите работят по 300-500 часа месечно вместо норматива от 150 часа, което създава рискове за тях и пътниците.

Ганчев призна, че ватманите на столичните трамваи работят далеч над предвидената норма по Кодекса на труда, защото са недостатъчно и това създава проблем с обслужването на пътниците. Оправданието за погазването на разпоредбите беше, че никой не е принуждаван насила да го прави. 

„Целият извънреден труд в дружеството е доброволен. Средно за миналия месец е 28 часа. Пътниците очакват да бъдат превозени, няма да бъде отказано лицето да работи в случай, че има недостиг на водачи”, заяви Ганчев.

На съвсем друго мнение обаче беше шефът на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова, която  отрече да се взимат двойни смени от шофьорите. „Няма водач, който да вземе двойна смяна, има ограничения по наредбата – един водач може да кара до 9 часа и това се изпълнява. Това, което чухме от ръководствата на компаниите е, че почивките се спазват, че наредбите се спазват и европейската директива, касаеща транспорта, също се спазва”, заяви минути след Ганчев Йорданова. После призна, че не е чула какво е казал директорът на "Столичен електротранспорт" и няма да го коментира.

На въпроса на TrafficNews.bg кой ще носи отговорност, ако шофьор, който е взел двойна смяна, катастрофира, Йорданова отговори: „Ние с дружествата разговаряме, че Кодексът на труда трябва да се спазва, че трябва да се спазват наредбите и се прави всичко възможно този недостиг на водачи да бъде запълнен, така че да отговорим максимално на изискванията на гражданите”.

На практика обаче шефовете на фирми не изпълняват своето задължение техните служители да спазват закона и не работят над допустимите норми.  Това пък поставя въпроса кой ще понесе отговорността при условие, че шофьорът е поискал да вземе допълнителна смяна, която е заплатена, но се е стигнало до нарушение.

Извънредния труд в столичния автотранспорт се заплаща със 65% над трудовата ставка, а заплатите с клас прослужено време могат да достигнат до 1 500 лева.

Дебатите около работното време и условията на труд започнаха след като от „Спаси София” публикуваха твърдения за фрапантни нарушения на Кодекса на труда, свързани с извънредния труд на шофьорите. Появиха се дори шокиращи истории как шофьори ползват шишета за малка нужда, защото нямат време и възможност да ползват тоалетни. 

 Това обаче беше отречено категирочно от директора на" Столичен автотранспорт" Слав Монов, който също присъстваше на заседанието на транспортната комисия в общината.

“Всяка една линия на столичния електротранспорт е снабдена с тоалетна – стационарна, химическа или наета. На по-дългите линии има 2 тоалетни в началните и крайни точки, така че линия без тоалетна нямаме”, увери Монов.

От много бачкане: Шофьори и ватмани ползват шишета, не тоалетни!?Вместо 150 часа, те са на работа по 350-500, алармират от

Сигналът за нарушения на "Спаси София" пък провокира БСП-София да поиска пълна проверка и отчет на работата на общинските транспортни дружества. По време на заседанието на комисията лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов зададе редица въпроси, твърдейки, че 20 шофьори са се оплакали пред него от условията на труд, както и от заплахи и принудителен труд.

Андрей Калоферов от "Спаси София" пък заяви, че всеки ден неправителствената организация получава поне десет сигнала на ден и даде фрапантен пример как шофьор на тролей от гараж Искър натрупал 678 часа извънреден труд. Друг негов колега пък навъртял 112 извънредни часа на месец  при норма от 30 часа според Кодекса на труда.

В крайна сметка след политическите престрелки по време на заседанието стана ясно, че има драстичен недостиг на шофьори в общинските транспортни фирми. Проблемът обаче не е само в София и в България, а и за цяла Европа.