Пловдивчаните, които живеят в центъра, започват да проявяват все по-голям интерес към наемането на паркоместа. 10 запитвания са били получени в районното кметство само през изминалата седмица. Хората искат да наемат места около жилищата си, за да могат да паркират там спокойно. На наетите паркоместа ще се слагат скоби, които собствениците да могат да вдигат и свалят, като така се предпазват от наглеци.

„Това е същото, както преди години хората подаваха заявления за монтаж на гаражни клетки. Но тъй като гаражните клетки се премахват в момента, сега има възможност да се отдават самите места”, обясни районният кмет Георги Стаменов. Той днес откри нов паркинг с 54 места на кръстовището на улиците „Антон Тайнер” и „Родопи”. Още един паркинг ще  се появи скоро на булевард „Марица-юг” между ВХПВ и булевард „Копривщица”.

Около 25 процента от гаражните клетки в район „Централен” вече са били премахнати, заяви Стаменов. Остават още около 800, като очакванията са всички стари гаражи да изчезнат от центъра на Пловдив до средата на 2018 г.

Много пловдивчани сами демонтират гаражните си клетки, след като получат заповеди за премахването им. Причината е, че ако общинските власти махнат даден гараж, това акумулира разходи, които после районното кметство търси от собственика на гаража. Така пловдивчани предпочита да минат по-евтино и сами да махнат съоръженията.

От Общината смятат да стимулират районните кметове да се задействат по въпроса с махането на гаражните клетки из Пловдив, като за целта вероятно от следващата година кметствата вече няма да получават пари от гаражите.

Очаква се до месец да започнат и първите търгове за наем на новите паркоместа в Пловдив.

Как ще става това и подробностите по темата, чуйте във ВИДЕОТО: