Първият по рода си в България стоматологичен кабинет за хора с двигателни увреждания бе открит в Пловдив. Той се намира в Денталния факултет на Медицинския университет и е оборудван със специална платформа. От улицата до самия кабинет трудноподвижните пациенти, както и тези с инвалидни колички ще достигат безпрепятствено.

„Винаги е полезно да има такива неща. Най-големият проблем за нас, хората с увреждания е достъпът до даден обект, а този кабинет е достъпен и вътре, така че само може да сме благодарни на хората, които са направили това нещо“, разказа пред TrafficNews.bg един от първите пациенти на кабинета Латин Банков.

Основният проблем за човек като него е свързан с препятствията, с които се сблъсква. Придвижването с инвалидна количка е трудна задача и ако няма асистент преодоляването на стълбищата или високите тротоари са непосилна задача. Създаването на денталния специализиран кабинет за хора с двигателни проблеми сега е огромно облекчение, тъй като достъпът от улицата до самия кабинет е безпроблемно, споделя пловдивчанинът.

До сега хората с увреждания са срещали редица трудности, за да посетят своя стоматолог и основната причина за това е недостъпната среда. В Денталния факултет на Медицинския университет в Пловдив това е първият адаптиран за хора с увреждания кабинет. Подсигурен е достъпът на кота нула, за да може спокойно от тротоара да идват навътре. Оборудването, с което кабинета разполага осигурява всичко, което налага денталното лечение на хора с двигателни увреждания и инвалидни колички.

В новия кабинет ще се предлага дентална помощ по малко по-различен начин, разкриха от ръководството на Медицинския университет. Стоматологичните интервенции ще се осъществяват от стажантите, които се обучават в денталния факултет.

Какво още разказа пловдивчанинът Латин Банков, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: