Община Пловдив започва да описва незаконните постройки в пловдивската Шекер махала. Това стана ясно след посещение на вицепремиера по икономическа и демографска политика Валери Симеонов в гетото този следобед.

Той огледа сградата на бившата полицейска приемна, която трябва да бъде ремонтирана и да отвори врати отново. Идеята е в нея да работят двама униформени служители, които да реагират светкавично при сигнали за силна музика. Именно от непрестанен шум се оплакаха през седмицата жителите на квартала "Тодор Каблешков", в който попада и махалата.

Вече са разчистени постройките, които са били по тротоарите, предстои да се влезе в самата махала. Спънка за администрацията обаче са делата, които ромите завеждат в Съда за правата на човека в Страсбург.

"Има хора без адресна регистрация тук, което означава, че има къде да отидат, а са се самонастанили. Няма да толерираме подобно отношение и законът трябва да се спазва", заяви вицепремиерът в Пловдив.

"Описваме постройките, но това е бавен и труден процес", заяви от своя страна районният кмет Ральо Ралев.

В махалата вече има няколко ромски семейства, които сами са започнали да демонтират покривите на незаконните си постройки. В същото време обаче ромите настояват, ако незаконните им къщи бъдат бутнати, да бъдат компенсирани с къщи и апартаменти в района.

Самият Симеонов се сблъска от първо лице с културните особености на Шекер махала. Малко след слизането му от колата, вицепремиерът беше посрещнат от ром с думите "Как си, бате?".

Жители на квартала нямат против да бутат къщите им, стига да им дадат апартаменти - подробностите ТУК

Роми в Шекер махала готвят протести, било им мръсно - ВИДЕО по темата вижте тук