Кметът Иван Тотев стана доброволец за ден. Той се включи в кампания на Българския червен кръст за раздаване на хранителни продукти на пловдивчани, които са в неравностойно положение. В случая става дума за хора, които са с висок процент на инвалидност, или семейства с деца с такава инвалидност, обясни Таня Георгиева – директор на секретариата на пловдивската организация на БЧК. Всички нуждаещи се получават по общо 50 килограма продукти, които трябва да бъдат занесени по домовете им.

Пловдивският градоначалник занесе торбите с продукти на адреси в Комплекса на слепите на улица „Ландос” в район „Източен”. Димитър и Цветанка Стоянови останаха много изненадани, че самият кмет на града е дошъл да ги посети. 80-годишният пловдивчанин е бивш прокурор. Сляп е изцяло с едното око, не вижда частично и с другото. Има проблеми и със сърцето. Помагат си както могат с 77-годишната му съпруга, която е диабетичка и от години е с един ампутиран крак. За тях храната и това, че я носят до вратата им, е добре дошло, тъй като придвижването вече е предизвикателство.

Проектът за помощите се реализира по оперативна програма на Министерство на труда и социалната политика за храна и/или основно материално подпомагане, фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. На нуждаещите се носят по 13 кг брашно, 10 кг захар, 6 кг ориз, 5 кг макаронени изделия, 4 кг конфитюр, 3 кутии компот, 10 броя консерви с говеждо месо, картофено пюре и вафли.  

Общо 6290 души в областта трябва да получат такава помощ. Освен това, като съпътстващи мерки към програмата е предвидено да се дадат и разяснения на хората. Те могат да получат информация за режим на хранене, който трябват да спазват при различни заболявания; как да си съставят семеен бюджет; как да се предпазват от телефонни измамници, както и да как да реагират при бедствия, аварии и катастрофи.

Вижте какво заяви кметът за кампанията и какво мислят пловдивчани за нея във ВИДЕОТО: