Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Делото на двамата братя е преобърнало историята на България и е помогнало за обединяването на славяните и прабългарите. Посредством писмеността в българите се изгражда национално самосъзнание. Голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий започва именно с глаголицата.

11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители още в най-ранното Средновековие.  

Какво знаят обаче пловдивчани за двамата братя и тяхното дело? Чувстват ли днешния ден като празник, или с безхаберие подминават датата, вижте в нашата анкета:

Ето някои любопитни факти около светите братя и тяхното дело:

Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. И така полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията.

През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги.

В римската църква „Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език. Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата „Св. Климент".

Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на IX в. двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg