Помните ли случая с уволнения учител от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”? През 2013 година Христо Данев загуби работата си, тъй като заедно с учениците си реши да се включи в световната мания наречена „Харлем Шейк”.

Четири години по-късно, част от същите тези ученици, решиха да „загреят” за изпращането си от гимназията с доста по-ориенталски привкус. Още от обяд абитуриентите от елитната гимназия бяха изкарали огромна тонколона пред училището и започнаха да мятат здрави гьобеци, съпроводени от време на време с по-културното гръцко сиртаки.  Изпращането на абитуриентите е насрочено за 15 май, а балът е им е няколко дни по-късно, но явно страстите рано-рано са ги завладели.

Училищните власти пък са преценили, че зрелостниците няма какво повече да бъдат обучавани за живота и са ги оставили да се забавляват. Покрай забавата в същото време минават десетки минувачи, както и пловдивските магистрати и адвокати, които се помещават в съседната сграда.

Със сигурност коментарите ще са двуостри   - от една страна ще е възмущението, от другата снизхождението. Вероятно истината ще е по средата. Ето обаче коментара на председателя на Пловдивска адвокатска колеги – Стефан Левашки:

„12 май 2017 г. в Европейската столица на културата Пловдив абитуриенти от елитната Хуманитарна гимназия друсат гьобеци на някаква дива чалга по средата на улицата, и пеят с цяло гърло пригласяйки на певачката, за ужас на минувачите и шофьорите. Не знам защо, но освен засрамен се почувствах и виновен”.

За съжаление, поне ние няма какво да напишем „за баланс”. Вероятно децата просто се забавляват, вероятно се обръща прекалено много внимание на една музика и един танц. Но ние не може да го твърдим, само и само, за да подходим със снизхождение към зрелостниците…