Хиляди вярващи се събраха тази сутрин в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Това е най-стария църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години. 

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма. В това се е уверил и Димитър Алексов.

„12 години нямахме деца със съпругата ми, нямаха и наше  приятелско семейство, но когато си пожелахме пред иконата - вижте резултата, сега имаме 14-годишното дете”, разказва пред TrafficNews.bg Димитър Алексов.

Той споделя, че три пъти са отправяли молитвите си към чудотворния образ на Богородица. Тяхното дете се е родило на 17 юни, а това на приятелското семейство на  2 юни.

„Ако щете вярвайте, но аз вярвам”, казва Димитър.

Какво каза още Димитър пред ТРАФИК ТВ и как премина шествието с иконата – вижте във видеото:

Винаги на втория ден от Великден копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен.

„Няма значение чий образ и чия икона е, когато има наличие на вяра, става чудото”, твърди игуменът на Бачковския манастир архимандрид Симон.

Богомолците изминават 4-километровото разстояние пеша и се надпреварват да участват в носенето на иконата, тъй като смятат, че така ще прогонят болестите.

В Бачковската света обител бяха раздадени 5000 червени яйца и 2000 козунака.