Строителството на 30-метрова антена на МТел изправи на нокти днес живеещите в новия жилищен комплекс „Марица Гардън“. Пловдивчани, живеещи в кооперациите на брега на реката, днес сутринта били изненадани от огромната антена, която се издигала зад строителния хипермаркет „Алати“. Ръководствата на езиковите гимназии също са шокирани от съоръжението, което е на метри от игрищата, където тренират учениците.

„Тук, в комплекса живеят десетки млади семейства с деца и бебета. Никой не иска децата му да играят под антената. При този демографски срив, някой да си играе със здравето на малчуганите е непростимо" заяви за TrafficNews.bg представителят на собствениците на комплекса Рина Бехар. Тя е категорична , че никой не е ги е търсил, за да дадет разрешение. 

Живущите започват подписка, като в нея ще се включат собствениците на хотела, както и директорите на Руската и Английската гимназии. 

"Подкрепям хората , които живеят в района. Мой дълг е да защитя и 1 400 деца, които ще учат в района. Смятам , че изграждането на такива клетки до училища, болници и жилищни сгради е изключително вредно", коментира пред TrafficNews.bg директорът на ЕГ"Пловдив" Николай Радев.

Потърсихме коментар от Общината в лицето на Димитър Кацарски, зам-кмет по строителството. След като жителите на комплекса са подали жалба в пловдивската администрация е пусната проверка, която сочи, че разрешение за строеж на подобно съоръжение не е издавано. Единственото, което е позволено в района, е полагане на кабели под земята. 

"Строежът на мобилни антените зависи от мощността на сигнала. Разрешителните се издават спрямо категориите, които се делят на първа, втора и трета, като за тях се изисква разрешение от РДНЗК. Другата група категории са трета, четвърта и пета- за тях се изисква разрешение от Общината. Не съм запознат с категорията на въпросната антена, за да кажа кой е дал разрешение за строеж", коментира пред репортер на TrafficNews.bg.

TrafficNews.bg изпрати и запитване до Mtel във връзка с новото съоръжение. До краят на работния ден отговор не получихме. Ще публикуваме тяхното становище, след като бъде изпратено. 

Чуйте от какво се страхуват хората, които живеят близо до антената! 

TrafficNews.bg