Лошото време и дъждът не могат да спрат традициите. Музика проехтя край брега на река Марица рано тази сутрин, а пищно облечени пловдивчани се отдадоха на танци. 6 май е празник и за турците, и за ромите в България. Едните отбелязват Чичек Байрам, а другите – Едерлези, но въпреки различните имена на празника ритуалът е почти сходен.

Деца, които още не са навършили 1 година, се крадат и после се откупуват. Едно от местата в Пловдив, където родителите си връщат наследниците, е край брега на река Марица. Именно там тази сутрин се събраха жители на Аджисан махала, за да отбележат празника въпреки лошото време, съобщи репортер на TrafficNews.bg.

Сред "откраднатите" деца бяха 11 месечната Марие и 3-месената Гюлерман, която снощи е била "открадната" от двама младежи, а днес се върна при близките си. Ритуалът се прави за здраве и късмет на новородените. След като бъдат откраднати, децата биват откупени от близките.

Най-често това става с агне, което после бива заколено, за да се съберат близките около масата. Празникът в Пловдив ще продължи цял ден и цяла нощ.

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО ОТ ПРАЗНИКА!