През пролетта Община Пловдив въведе забрана за движението на коли на Младежкия хълм. Причината  бе  множество жалби на граждани, които се разхождат и спортуват на тепето. В началото на всички алеи, които водят към върха бяха поставени знаци, забраняващи влизането на автомобили. До тук добре! 

Няколко седмици по-късно единият от значите, този в района на Стоматологията бе изкъртен, тъй като явно не е бил закрепен добре. В редакцията вече са постъпили няколко сигнала, в които граждани се оплакват, че автомобилите продължават да се качват безпрепятствено по тепето.  

Сигнали явно са подавани и до институциите, защото на хълма преди седмица е имало полицейска проверка. Как обаче е протекла тя. Ето какво разказва читател на TrafficNews.bg, който очевидно е нарушил забраната. 

Здравейте, Traffic News

Реших да ви пиша, тъй като се натъкнах на полицаи, който не просто приемат подкупи, а си ги искат сами. Преди седмица, с група мой приятели (също студенти като мен) решихме да се качим на Младежки хълм с колите. беше около 19 часа. Тъй като и преди съм бил горе с автомобил, ясно се вижда, че има паркинг за 4-5 коли, като през повечето време там има някой. Бил съм на същото място и при проверка на полицията, при която доста учтиво и любезно ни помолиха да си вървим.

Та точно преди седмица тръгнахме 3 коли по павирания път нагоре и точно след първия по- голям завой, по средата на тепето, видяхме полицейска "Лада Нива", спряла по средата на пътя. До нея бяха двама униформени, а на задната седалка на полицейската кола имаше и полицейско куче. За броени минути се събрахме опашка от 6-7 коли. Преди нас имаше друга компания, от която двама шофьори (млади момчета, явно и те като нас студенти) разговаряха с по-младият полицай.

След това един след друг, отидоха до колите си и пак се върнаха при полицая. Веднага след това се качиха по колите и на заден ход си заминаха. Дойде и моят ред. Възрастният полицай стоеше през цялото време до нас и оглеждаше колите за застраховка, преглед и т.н.

След като колите пред мен се изчистиха, беше моят ред да ида до младият полицай. Както и по-възрастният, така и по-младият не се представиха. Младият започна да ми обяснява, че тепето е културен паметник и нямам право да съм тук. Каза също така, че имало знак, който доказва това. Явно и аз, като всички останали "жертви", не бяхме наясно дали е така или не.

Беше ми обяснено, че имам 2 варианта. Да ми се пише акт на стойност 200 лева, или да ми се пише акт на стойност 50 лева и отнемане на контролни точки. Както всеки българин, приех естествено акта с по-малката глоба. Полицаят веднага започна да ме разубеждава, като ми обясняваше, че тъй като не съм от Пловдив, ще трябва да карам доста дълго време без талон, докато върви самата процедура.

Аз вече бях прежалил 50 лева, също така бях готов да си изчакам акта и да си заминавам, но "съвсем случайно" полицаят се обърна към мен с думите - "Акта си е акт, но все пак, ако имаш нещо ОТ СЪРЦЕ да почерпиш....".

Предпочетох да се отърва с 30 лева по-ниска глоба и без контролни точки. Отидох до колата и взех 20 лева. Дадох му ги, а след това той ги разтвори, явно да се увери, че не се опитвам да му пробутам 2 или 5 лева. Като видя, че сумата е "задоволителна" ми каза следните думи - "Виж сега, не че съм за 20 лева, но гледай повече да не се повтаря". След това аз си заминах.

Всички, които бяхме в нарушение, всеки един от нас  беше готов да си плати глобата. Но това не се случи. Стана ми смешно, поради факта, че до преди броени дни бяха протестите на служителите на реда, който аз твърдо подкрепях. Жалкото обаче е, че тези двама полицаи бяха там, не за да спрат движение по "културен паметник", а чисто и просто да си направят някой лев премия. Абсолютно съм сигурен, че това не е бил първият път, нито последният, в който тези двама "достойни" полицаи са там, за  да събират подкупи. 

Благодаря Ви за отделеното време. Разказах историята си на вас, тъй като сте една от малкото медии, която не настройва и не манипулира хората, както някои други.

Григор Григоров

TrafficNews.bg благодари за сигнала на г-н Григоров, както и за доверието му към медията. Оценяваме гражданската му позиция  срещу корупцията в МВР. Нашият съвет обаче е той да бъде критичен не само към полицаите, но и към себе си. И следващия път, когато знае, че е нарушил правилата да бъде така добър да си плати глобата и да си понесе наказанието. Защото виновен е не само този, който взема, но и този който дава рушвет. Няма как да се радваме, че сме се разминали с двайсетачка на ръка, а после да мрънкаме , че живеем в най- корумпираната държава.

Колкото до полицейските служители / изключваме кучето, защото то също е служител, но явно не е било включено в схемата/ можем само да се надяваме, че не са участници в полицейските протести. Хора като тях очевидно не чакат благоволението на държавата. Казусът /който е познат на почти всеки шофьор/ обаче показва , защо полицейските протести не срещнаха голяма подкрепа сред гражданите. 

За съжаление Григор Григоров не ни е предоставил регистрационен номер на полицейския автомобил, да можем да извършим проверка на сигнала и да установим кои служители са били на смяна във въпросната вечер. 

Снимка : БНР

TrafficNews.bg