Случай на туларемия е потвърден в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. 75-годишна жена от село Алеково е заразената пациентка с туларемия. Това обяви доктор Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести“ към РЗИ-Пловдив. Заболяването се разпространява от мишки и плъхове и не се беше проявявало до миналата година. 

Жената е постъпила на лечение в Клиника „Уши, нос и гърло“ към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, предаде БНР. Пациентката е приета през месец декември с подути лимфни възли в шийната област. След оперативна интервенция медиците са се усъмнили за туларемия и са изпратили проби в Центъра за заразни и паразитни болести.

Директорът на здравната институция професор Тодор Кантарджиев заяви, че случаят на туларемия е доказан. Според него случаите през 2015-а показват, че туларемията се е разпространила в  Южна България. Той препоръча повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в дома си:

Доктор Моника Троянчева допълни, че няма сериозен риск за персонала на лечебното заведение, в което е лекувана пациентката.

Пациентката е изписана от пловдивската клиника, но впоследствие уведомена, че е заразена с туларемия, съобщиха от УМБАЛ „Свети Георги“.

Още новини четете ТУК

TNS.bg