Нова измамна схема плъзна като холера в интернет пространството. Пловдивско семейство вече пострада, след като детето им навъртяло 70 лева сметка към мобилния оператор, за да си пише с Бонго. 10-годишното момченце научило за примамливата всезнаеща маймунка, на която изпращаш SMS и тя ти отговаря без оглед въпроса, от известния сред децата влогър Флапата.

Стилиян Божилов е 21-годишен влогър, подвизаващ се под псевдонима Flapa Boom. Аудиторията му само в канала за видео споделяне You Tube наброява над 110 хил. абонати. Последователите му са предимно деца, като атрактивните клипове са хит сред малолетните. 

"Можете да я питате всичко - за бъдещето, за тайни, за гаджетата, за баба ви. А, бе много интересно", заключва Стилиян, презентирайки въпросната "услуга".

Видеото, в което Стилиян представя Бонго, на пръв поглед изглежда като част от поредицата подкастове, с които влогърът е популярен. В случая обаче, Стилиян умело е рекламирал на невръстната аудитория маймунката Бонго, на която пращаш SMS с въпрос, а тя знае всеки отговор. Заедно с него в кадър е и Михаела, на видима възраст около 10 г. Тя представлява още един механизъм за привличане на децата да сторят като идолите си Флапата и Михаела

Във видеото Стилиян извършва показна комуникация с Бонго, като демонстрира съдържанието на въпроси и отговори, които изглеждат персонализирани и крайно атрактивни и точни. Подробността е, че влогърът пропуска да упомене гласно колко струва удоволствието, въпреки че под клипа има описанието, в което е описано следнотото:

"Какво знае Бонго за теб? Попитайте Бонго, като изпратите ЦЯЛОТО СИ ИМЕ и ГРАДЪТ в който живеете на латиница на номер 1930 ! (4.80 лв / СМС за всички мобилни мрежи)".

Още по-притеснителният факт е, че Стилиян призовава и склонява своите зрители да пишат на Бонго и да споделят като коментари или на съобщения кореспонденцията си с него. Децата са изключително уязвима аудитория, тъй като не могат да оразличат измама, рекламни съобщения и ценови уловки от доверената информация, с която обичайно биват обградени в семейството. Те трудно правят разлика между смс, съобщение във фейсбук или вайбър и съответно за разходните еквиваленти. 

Видеото към този момент има над 56 000 гледания. Вероятно то е с платено съдържание, тъй като влогърът предоставя имейл за "бизнес предложение".

Пловдивчантето, заблудено от влогъра призна пред репортер на TrafficNews.bg, че не е подозирало за измамата:

"Един батко, много интересен, показа в едно свое видео как си говори с Бонго. Той много познава, написа му много верни неща. Исках да видя и аз какво ме чака вбъдеще, а и да споделя снимка от разговора ми с Бонго. Иначе видеото е за нещо съвсем различно, той само в началото говори за Бонго", обрисува ситуацията 10-годишното момченце. Еднозначно доказателство, че децата не могат да разпознаят рекламно съдържание и видео, а приемат иформацията като чиста монета.

Призоваваме всички родители да следят стриктно за действията на децата им в интернет, както и за манипулациите, които извършват чрез мобилни телефони, таблети и компютри. Предупредете малчуганите за рисковете и неприятности, които ги грозят в онлайн пространството и ограничете възможностите им за комуникация и посещаване на сайтове със съмнително съдържание. Блокирайте импулсни телефони от контактите на детето ви и му обяснете, че не трябва да се доверява сляпо на никого, както и че "не трябва да вярва на нещо, което мисли, ако не знае къде е скрит мозъкът му“. /един прекрасен цитат на Дж.К.Роулинг от емблематичния ѝ роман Хари Потър/

TrafficNews.bg потърси Стилиян за коментар, вижте позицията му по случая!

Ето и чата на детето с Бонго, който възлиза на около 70 лева: