Съдът в Асеновград реши да остави Петър Низамов - Перата в ареста. Той е обвинен в хулиганство след един от протестите в града. Преди това в залата избухна и скандал между прокурора и адвоката на Низамов, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Пред съда и двамата направиха кратка автобиография на задържания. Първо, прокурорът разказа за всичките регистрации на Перата в полицията, както и за делата, които са водени срещу него. Защитникът пък изтъкна добрите качества на Низамов. Той посочи, че клиентът му е завършил с пълно отличие Английската гимназия в Бургас, а сега му остават държавни изпити за да се дипломира от Бургаския свободен университет като юрист. Адвокатът обясни и, че Перата издържа финансово майка си и сестра си.

В съда беше допуснат и свидетел, който се намирал на 1 метър от Перата по време на инцидента - бижутера от София Диян Въков. Той обясни, че често ходел на митинги и протести. Познавал се с Низамов, но не били близки.

Той разказа, че бил зад Низамов и видял оператора и репортера на bTV. По думите му, репортерът казал на оператора "Искам да завреш камерата близо в муцуната на Перата". В това време Перата вдигнал телефона, за да предава на живо от протеста във фейсбук. "Имаше кордон, започнаха блъсканици. В един момент се обърнах, видях как оператора го блъсна и Перата си изпусна телефона за 2 бона", разказа свидетелят. "Петър започна да го пита: "Защо ме блъсна? Защо ме удари? Счупи ми телефона!". В този момент аз чух как операторът му се извини и му каза, че мислел, че Перата го е ударил и затова той го е блъснал", обясни Въков.

"Представете си, ако Перата наистина го беше ударил, колкото е як, какво щеше да му стане", каза свидетелят в съда. "Никой не е обиждал, не е псувал, не е плюл", допълни той.

Освен неговите показания, защитата изтъкна интересния факт, че въпреки нападанието операторът не е пуснал жалба, защото ако беше направил, щял да бъде "обвинен веднага в клевета". "Между Перата и bTV има дълъг конфликт", посочи адвоката и определи ситуацията като лична атака към Низамов.

"Няма логика свидетелите на деянието да са само репортерът и операторът. Нахалният оператор е търсил сензация. Той е бил умишлено инструктиран да снима Перата отблизо, което нарушава правата му за лично пространство", обясни адвокатът.

След продължителната размяна на реплики и дуплики се стигна до словесен двубой между прокурор и адвокат, които се скараха и започнаха да си държат тон един на друг, както и да се прекъсват. В спора се намесиха и роднините на Перата в лицето на сестра му, а двама от неговите съмишленици най-демонстративно станаха, тръгнаха си и тряснаха вратата на залата в знак на недоволство.

"Трябва да ме пуснете, защото аз издържам цялото си семейство, имам бизнес, клиентите ме чакат", заяви Низамов пред съда. "Имам пратка, която трябва да взема и трябва да препратя на клиентите. Ако не го направя ще си помислят, че съм някакъв крадец", обясни Перата и отново заяви, че според него задържането му е тенденциозно и е свързано с конфликта му с bTV. 

В крайна сметка магистратите оставиха Низамов в ареста.

Мотивите на съда бяха, че след многото разпити на очевидци, които в крайна сметка, по данни на прокуратурата са били 15, видеозаписите и огледите им, се е установило, че наистина Низамов е извършил това деяние. В закона се предвижда за първото обвинение наказанието да е затвор до 2 години или пробация, а за второто - 3 години затвор.

Вижте подробностите в нашия ВИДЕО РЕПОРТАЖ: