Пловдив е градът, в който войната по пътищата взема най-много жертви. Свидетели сме на безразсъдно шофиране, безумни маневри, липса на толерантност към пешеходците и липса на респект към органите на реда. Резултатите са на лице - градът е начело в черната статистика на Пътна полиция. За първите пет месеца от годината вече има 10 жертви и 286 ранени. Причините са комплексни и трудно можем да посочим един виновник,  чието наказание или отстраняване би решило проблема. Инфраструктура, недобра организация на пътния контрол, лоша подготовка на младите шофьори и пр. Излишно е обаче да бъдем само статистици и да броим труповете по пътищата. Всеки от нас може да бъде част от промяната. И то без да полага някакво огромно усилие. Достатъчно е само да спазва правилата за движение на пътищата - да спира на пешеходна пътека, да се движи с разумна скорост и да не забравя, че не е сам на пътя.

И точно защото не искаме да бъдем само регистратори на катастрофи, ние от TrafficNews.bg решихме да се включим активно в тази промяна. На 15 май заедно с Traffic  Security и Виайлет такси стартирахме инициативата „Спри! Дай път на пешеходеца”.  До края на месеца екипите на Traffic  Security и водачите на таксиметрови автомобили, които работят за Виайлет такси, ще следят за нарушители на пешеходните пътеки в града. Те ще използват таблетите, монтирани на таблата на автомобилите, за да правят видеоклипове на нарушителите. След това записите ще бъдат предоставени на TrafficNews.bg, където ще бъдат публикувани. 

Ръководството на ОД МВР – Пловдив също ще подкрепи кампанията, като клиповете с нарушенията ще бъдат предоставени на полицията и те ще вземат необходимите мерки, за да санкционират нарушителите.

Във видеоклипа ще видите първите трима нарушители, заснети от водачи на таксиметрови автомобили. Нарушенията са засечени на кръстовищата на бул. "Шести септември" пред клуб "Вижън", където само преди месец бе прегазена пешеходка на ул. "Победа" и на кръстовището на булевард "България" и ул. "Васил Левски".

Така че камерата вече работи! Спрете и дайте път на пешеходците иначе рискувате да попаднете в новините!

Читателите, които желаят да подкрепят кампанията „Спри! Дай път на пешеходеца”, също могат да се включат в нея, като ни изпращат клипове на водачи, които отнемат предимството на пешеходците.