Колоездач-каскадьор подкара велосипеда си по перката на висока 70 метра вятърна турбина, за да повиши информираността относно климатичните промени. 
 
35-годишният Дани Макаскил от Дънвигън на остров Скай се пусна с велосипеда си по перката на турбина във вятърния парк Алвстън в Глостършир преди започващата в неделя в Глазгоу Конференция на ООН по изменението на климата, известна още като COP26, пише profit.bg.

Велосипедистът, който през 2012 г. е удостоен с честта да носи олимпийския огън по време на преминаването му през Глазгоу, прие това дръзко предизвикателство в опит да покаже каква част от електроенергията на планетата води началото си от възобновяеми източници.

Впоследствие той описа усещането по време на каскадата като „нереалистично приповдигнато“ .   

По време на клипа, който е пуснат в YouTube канала на Макаскил, се вижда как той е застанал на върха на турбината, след което се пуска по перката й, като за каскадата използва обезопасително въже.

След като изпълнява успешно каскадата, той застава на острието на перката и вдига велосипеда над главата си.

„Ще кажа, че фибростъклото и велосипедните гуми не си подхождат, доста е хлъзгаво“, заявява след това Макаскил, цитиран от Daily Mail.

„Надявам се, че ще мога да покажа на аудитория и на по-младите, които вече знаят, че нещата трябва да се променят“, допълва той.

„Страхотно е, че COP26 идва в Глазгоу. В момента положението за климата е ‚код червено‘“, казва още Макаскил.