Коронавирусът COVID-19 постави под карантина почти целия свят. Повечето от масовите културни събития бяха отменени, най-големите спортни турнири бяха отложени за следващата година, а производството на много високобюджетни филми беше спряно. Мерки за предотвратяване на епидемията са предприети в много страни: училища и университети са затворени, комуникацията с други страни е ограничена, много компании работят в извънреден режим. За да се справят с коронавирусната инфекция възможно най-бързо, правителствата все повече прибягват до технологиите. Как иновациите помагат за борба с пандемията в Русия и какви технологии могат да бъдат въведени в инфраструктурата на руските градове в близко бъдеще, разказва ТАСС.

Топлинни устройства претърсват тълпа за болни

Според проучвания през 2019 г. около 60% от руснаците с неразположение предпочитат да не си уговорят среща с лекаря и да изберат собственото си лечение, а 80% дори продължават да ходят на работа. Мнозина просто не искат да отидат в болница или да вземат отпуск по болест - и подобно отношение само увеличава рисковете от разпространението на коронавирус. Затова на гари, летища и някои други обществени места в Москва градските власти започнаха да използват камери с термични устройства, за да открият хора с първите симптоми на вирусна инфекция сред тълпата. „Термичната камера ви позволява да определите температурата на човек за една секунда с точност от 0,3 градуса: благодарение на това можете да идентифицирате случаи на многолюдни места, без да създавате опашки“, каза Евгений Титов, ръководител на центъра на Smart City на МТС. „Започнахме да доставяме бързо такива камери към градските администрации и бизнес клиентите. "

Този метод за определяне на повишена телесна температура при минувачите успешно се прилага в други страни, включително Китай, където е открит първият случай на коронавирусна инфекция.

Видео анализите помагат в борбата с разпространението на инфекции в болниците

В едно проучване швейцарските учени стигнаха до извода, че инфекциозните заболявания в медицинските заведения се разпространяват главно поради факта, че служителите и пациентите не мият ръцете си достатъчно често. Това е сериозен проблем, тъй като в болниците бактериите, резистентни към повечето антибиотици, често се „раждат“ в резултат на мутации.

Затова в една от клиниките на страната беше инсталирана система, която следи дали персоналът редовно използва антисептик за ръце. Преди това "тайни гости" се занимаваха с това, но забелязаха нарушения на правилата само в 63% от случаите и не можеха да работят денонощно. Данните, получени от камерите, инсталирани в болницата, са обработени от изкуствен интелект. Той се научи не само да различава медицинския персонал от други хора по изображението, но и да фиксира спазването на всички необходими хигиенни правила. Според резултатите от проучването, въвеждането в Интернет на нещата е повишило точността на откриване на нарушения до 75%.

Изкуственият интелект предсказва къде може да започне епидемия

След като коронавирусната инфекция стана пандемична, много технологични компании започнаха да използват проектите си, за да проследят как вирусът се разпространява около планетата. Например канадската компания BlueDot с помощта на изкуствен интелект се опитва да предвиди къде в близко бъдеще ще се появят нови пациенти. BlueDot има предсказуем модел: използва данни за разпространението на подобни вируси в близкото минало (например SARS, който избухна в Китай през 2002 г.), както и карти за разпространение на COVID-19 и обществен транспорт и маршрути на полети.

Подобни методи се прилагат в Русия: някои руски компании въз основа на анонимни данни определят градовете и регионите, до които туристите от държави с най-висок процент приносители на коронавирус пътуват най-често. Тази информация помага да се създаде по-точна картина на възможните пътища на инфекция и да се предприемат действия предварително.

Градските портали помагат за спиране на паниката

Както обикновено се случва в такива случаи, Интернет бързо реагира на коронавирусната епидемия. Но този път тя не беше ограничена до хиляди мемове: мрежата беше изпълнена с фалшиви  новини и неверни данни, които, предвид естеството на пандемията, могат да объркат много потребители и дори да причинят масова паника.

В Русия официалната информация се публикува от много държавни и градски портали, където можете да получите отговори на често задавани въпроси и да намерите контакти за връзка със специалисти. В Москва порталът mos.ru стана такава платформа.

Телемедицината разтоварва болниците

Телемедицината - така нареченият комплекс от технологии за отдалечен обмен на медицинска информация - позволява не само да се бори с паниката, но и да намали тежестта върху болниците. Чрез приложения или онлайн услуги лекарите все още не могат да поставят легитимна диагноза , но с тяхна помощ можете да зададете въпроси на квалифициран специалист. Освен това телемедицинските услуги позволяват на пациенти с други заболявания - които не са свързани с коронавирус - да намалят броя на посещенията при лекаря: лечението може да се регулира и пациентите могат да бъдат проследявани дистанционно. Например, MTS предлага да използва услугата SmartMed, създадена от компанията във връзка с клиничната мрежа Medsi, при която потребителите се консултират дистанционно от практикуващи терапевти, педиатри, пулмолози и други лекари. В допълнение, те могат да обяснят на пациентите онлайн колко сериозно е положението с коронавирус в света, да разкажат как да защитят себе си и близките си от инфекция и как да действат при първите признаци на неразположение.