Компютрите могат да имат голяма антикварна стойност. Оригинален компютър на Apple, създаден от основателите на фирмата Стив Возняк и Стив Джобс през 1976 г., бе продаден за 400 000 долара на търг в САЩ.

Компютърът е с кутия от специално дърво – рядка хавайска коа. Наречен е Apple-1 и все още е функциониращ. Моделът е един от общо 200 произведени и продадени компютъра от този вид, съобщи BBC.

За продадения модел се знае, че е имал само двама собственици – професор в колеж и негов студент, на когото той продал машината за 650 долара, поясняват от John Moran Auctioneers. Продажбата включва ръководство за потребителя и софтуер на Apple на две касети.

„Това е нещо като „Светия Граал” за колекционерите на ретро-електроника и компютърни технологии”, каза експертът по Apple-1 Кори Коен пред Лос Анджелис Таймс преди търга във вторник.

Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн основават Apple на 1 април 1976 г. в гараж в Калифорния. За да помогне за финансирането на производството на Apple-1, Джобс продава своя VW Microbus, докато Возняк продава своя калкулатор HP-65 за 500 долара.

През 1976 г. компютрите са продавани за по $666,66, според някои източници – защото Стив Возняк обича повтарящите се числа.