Първите бройки от дългоочаквания юбилеен модел X на iPhone вече е в Пловдив, научи TrafficNews.bg. Той е на пазара от днес, макар че според запознати в града има не повече от 4 телефона. При дилърите и в телекомуникационните компании вече има дълги списъци от чакащи, но масовото зареждане се очаква около Нова година. 

Новият смартфон се произвежда в две версии - 64GB или 256GB памет. 

Новият телефон е с екран от край до край с размер 5,8 инча по диагонал. Резолюцията на дисплея е 2436х1125, а разделителната му способност е 458 пиксела на инч – най-голямата разделителна способност на iPhone досега.

Бутонът за отключване също изцяло липсва. Вместо това можете да отключвате телефона си по два начина – с жест на ръката от долния към горния край на екрана или с новата функция Face ID.

Face ID е нова система, която позволява да отключите телефона си с разпознаване на лицето. Това може да се случи благодарение на новия процесор A11 Bionic neurol engine, който се „научава” да разпознава лицето ви.

Възможността някой, който много прилича на вас да отключи новия ви телефон, е 1 на 1 милион. Информацията за вашето лице не се складира на сървър, а само и единствено на телефона ви.

Новият телефон е с подобрени предна и задна камера. Друго важно подобрение – батерията издържа два пъти повече отколкото на iPhone 7. Той е водоустойчив и прахоустойчив, корпусът му е стъклен и отпред, и отзад. Ще се предлага в два класически цвята – сиво и сребърно.

Смартфонът е и с нова опаковка. Компанията поставя акцент върху разпънатия във всеки край 5.8 инчов OLED екран и изцяло новата биометричната система, която е разположена в неговата горна част.

Цената на първите модели с най- голяма памет вероятно ще стигне 3 000. Въпреки цената, има много заявки за новото бижу на Apple. Разбира се, зевзеците не пропускат да се пошегуват с I- феновете, пускайки в мрежата обяви с тест "Заменям бъбрек за iPhone X" и "5- годишен фолксваген за iPhone X".

В  официален риселър на Apple, цената е 2 322 лева за 64GB и 2 649 лв. за модел с 256GB памет. В мобилните компании цената на апарата варира от 1659.99 лева до 2499.98 лева, като съответно това върви с двугодишен план.

Моделът ще бъде предлаган на цена от 2299 лева в големите вериги магазини за техника.

Днес сутринта  дълги опашки се извиха пред големите магазини на Apple в Берлин, Лондон, Хонконг, Сингапур, Пекин, Сидни и Ню Йорк. Много от хората прекараха нощта пред магазините, за да бъдат от първите, които ще си купят новата джаджа.