Съоснователят и главен изпълнителен директор на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг се срещна днес с шефа на китайската пропаганда Лю Юншан в Китай - един от малкото пазари, на които социалната мрежа не е достъпна, предаде "Ройтерс".

Рядката по рода си среща, за която съобщава агенция "Синхуа", подсказва затопляне на отношенията между "Фейсбук" и китайското правителство, макар че Пекин засили цензурата и контрола върху интернет, отбелязва "Ройтерс".

Лю Юншан, който е член на Политическия комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия, похвали технологиите на "Фейсбук" и моделите му на управление, отбелязва "Синхуа".

Зукърбърг е в Пекин по повод Форума за развитие на Китай - конференция, спонсорирана от правителството, в която участват водещи ръководители на компании и управляващият елит на страната.

По-рано тази година Пекин въведе нови правила за онлайн публикациите, които според анализаторите могат да наложат допълнителни ограничения на чуждестранните интернет компании, опитващи се да работят в Китай.

Зукърбърг е със статут на звезда в Китай, един от малкото пазари, на които "Фейсбук" и други интернет гиганти, включително "Гугъл" (Google) и "Туитър" (Twitter), не са достъпни заради затегнатия правителствен контрол, допълва "Ройтерс".

Зукърбърг отдавна се опитва да подобри отношенията на компанията си с китайските власти и сега е част от консултативния съвет на Школата по икономика и мениджмънт към водещия университет Цинхуа.

На форума Зукърбърг започна речта си на китайски, говорейки за възможностите на изкуствения интелект и по-специално безпилотните автомобили и медицинската диагностика.

На срещата Джак Ма, основателят на китайския верига за онлайн търговията "Алибаба" (Alibaba), похвали Зукърбърг за това, че уважава китайската култура и че управлява "страхотна компания".

Още новини ТУК

TNS.bg