Животът в Дубай възстановява постепенно нормалния си ритъм след най-големите проливни валежи, регистрирани в историята на страната. Основното за страната международно летище в Дубай се връща към нормална дейност, докато придошлата вода все още покрива част от пътната мрежа, съобщава БТА.

Читател на TrafficNews.bg изпрати видео, от което се вижда актуалното състояние в момента. Въпреки че водите вече са започнали да се оттичат, от кадрите се вижда, че пътищата все още са са залети и изобилстват от изоставени автомобили.

Припомняме, че повече от 14 сантиметра дъжд паднаха в Дубай за 24 часа във вторник при среден годишен валеж в пустинния район от едва 9,5 сантиметра. Системата за отводняване в страната бързо отказа, наводнявайки жилищни и бизнес квартали в Дубай.

Силвена Роу за Дубай: Много коли са оставени просто по средата на улицитеСтраната се възстановява след наводненията

Местната държавна медия УАМ нарече валежа „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“.

В послание до нацията, публикувано снощи, президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян заяви, че властите „бързо ще проучат състоянието на инфраструктурата в страната, за да ограничат щетите“.  

Наводнението предизвика спекулации, че до бедствието е довела агресивната кампания на ОАЕ за изкуствено предизвикване на дъжд, когато малки самолети летят през облаците, разпръсквайки специални химикали. Експертите обаче казаха, че атмосферният фронт, докарал бурята, е бил предвиден доста по-рано.

Учените казват, че изменението на климата е отговорно за по-интензивните и по-чести екстремни бури, суши, наводнения и горски пожари по света. Миналата година Дубай беше домакин на КОП28 - среща на ООН, посветена на климата.

Държавният вестник на Абу Даби „Нешънъл“ в редакционна статия от четвъртък описва проливните дъждове като предупреждение към страните от по-широкия регион на Персийския залив да „защитят бъдещето си от климата“.

Международното летище в Дубай, най-натовареното за международни пътувания, позволи тази сутрин на големите авиокомпании да летят на първия му терминал.

„Полетите продължават да се забавят и отменят, затова ви призоваваме да идвате единствено на Терминал 1, ако имате потвърден полет“, съобщи летището в социалната мрежа „Екс“.