Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че китайският му колега Си Дзинпин му е „дал дума“, че няма да продава оръжия на Русия.

Изявлението на Зеленски дойде на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън след срещата на страните от Г-7 в Италия. „Говорих по телефона с лидера на Китай. Той каза, че няма да продава никакви оръжия на Русия. Ще видим. Той ми даде думата си“, каза украинският държавен глава.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде надежда на Украйна, че скоро ще може да засили собствената си противовъздушна отбрана с допълнителни системи "Пейтриът" от чужбина, предаде ДПА. Това се случи в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-7.

Байдън съобщи късно снощи на пресконференцията си с украинския президент Володимир Зеленски в Италия, че пет страни вече са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.

САЩ са уведомили също така държавите, на които са обещали такива системи, че те все още трябва да чакат, съобщи БТА. 

"Всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нейните нужди", каза президентът на САЩ.

След това САЩ ще изпълнят ангажиментите, които са поели и към други държави.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че партньорите им са знаели, че Украйна се нуждае от поне седем такива системи. Той заяви, че възможността за получаване на пет от тях е била обсъдена и "партньорите работят по нея".

Ракетната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е една от най-модерните в света. Тя може да се използва срещу вражески самолети, балистични и крилати ракети.