Продължава украинската офанзива за отвоюване на окупираната от руските части Херсонска област.

Активните бойни действия продължават на всички фронтове, заяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. По-рано в Киев той се е срещнал с екипа на Международната агенция за ядрена енергия, който трябва тази седмица да инспектира АЕЦ "Запорожие". Най-голямата атомна централа в Европа е под руски контрол, като през последните седмици Москва и Киев разменят обвинения за удари по нея, които могат да доведат до ядрена катастрофа.

"За съжаление Русия не спира провокациите в точно тези места, от които мисията трябва да достигне станцията. Но се надявам екипът на международната агенция да може да започне своята дейност. Ситуацията в централата и в Енергодар остава изключително опасна. Рискът от ядрена катастрофа по никакъв начин не е намалял", заяви Володимир Зеленски и повтори позицията, че само връщането на централата под украински контрол ще гарантира нейното безопасно функциониране.

Вчера Киев съобщи за пробив в първата линия на руските защити, но и че битката за областта и самия град Херсон - един от ранните успехи на руската офанзива в Украйна - ще е продължителна. Украинската армия продължава с ударите по 3 ключови моста над река Днепър, с цел прекъсване на руските снабдителни линии.

Според министерството на отбраната в Москва украинските сили са били надвити при един от опитите си за атака в Херсонска област и са понесли сериозни жертви. Руските администрации в окупираните части на Донбас продължават да съобщават за украински удари срещу цивилни цели.