Украинският президент Володимир Зеленски апелира за повече помощ за противовъздушна отбрана, за да спре руските атаки, предаде АФП.

Това е началото на интензивна седмица на дипломатически срещи със западни партньори.

"Най-голямото стратегическо предимство на Русия пред Украйна е превъзходството в небето. Именно ракетният и бомбен терор помага на руските войски да напредват по земята", заяви Зеленски на конференция за възстановяване на Украйна в Берлин.

В същото време Европейският съюз ще започне преговори за приемането на Украйна до края на юни. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията. 

"Противовъздушната отбрана е отговорът, от който се нуждаем", каза той пред участниците във  форума.

Зеленски, който трябва да говори и пред германския парламент, ще се присъедини към ръководителите на развитите държави от Г-7 по-късно тази седмица в Италия.

Откривайки конференцията в Берлин, германският канцлер Олаф Шолц също така призова съюзниците да осигурят повече въздушна отбрана за Украйна.

"Бих искал да отправя сърдечна молба към всички, които са тук днес: моля, подкрепете нашата инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна с всичко, което е възможно", заяви Шолц пред делегатите.

"Най-добрата реконструкция е тази, която изобщо не се налага да се извършва", подчерта той.

Германия ръководи усилията, наречени "Незабавни действия за противовъздушна отбрана на Украйна", и предостави на Киев три системи „Пейтриът“.

Но за да може Украйна да защити градските си центрове от бурята на руските ракети, са необходими 7 „Пейтриът“, каза Зеленски. Той предупреди, че от зимата насам Москва вече е унищожила половината от производството на електроенергия в страната.

"В резултат на ударите на руските ракети и безпилотни самолети вече са унищожени 9 гигавата мощности. Пикът на потреблението на електроенергия през миналата зима е бил 18 гигавата. Така че половината сега не съществува", каза Зеленски.