Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс. Информацията бе оповестена при пристигането на украинския президент Володимир Зеленски днес на Острова. 

Утре той ще посети и Брюксел, където ЕС ще има среща на върха. Лондон е първата спирка от второто му пътуване зад граница, откакто Русия започна настъплението си в Украйна на 24 февруари. 

В британската столица Зеленски се среща с премиера Риши Сунак и с крал Чарлз, а освен това направи обръщение към парламента. 

"Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна. Аз съм в Лондон, за да благодаря лично на британския народ за подкрепата и на премиера Риши Сунак за лидерството", написа Зеленски в "Телеграм" под своя снимка от летището в компанията на Сунак.

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да осигурят "необходимите оръжия", за да спрат руската инвазия, по време на посещението си във Великобритания, съобщиха от президентството на Украйна.

Зеленски отправи призив за "бойни самолети за Украйна". Той заяви, че е важно "Украйна да получи необходимите оръжия от съюзниците, за да спре руското настъпление и да освободи всички временно окупирани украински територии", се казва в изявление на президентството след срещата на украинския президент с британския министър-председател Риши Сунак.

Британските законодатели аплодираха дълго президента при обръщението му към британския парламент, съобщава АФП.

Обръщайки се към членовете на долната и горната камара на парламента в старинната зала "Уестминстър", Зеленски благодари на Великобритания за подкрепата и обеща, че "свободата ще победи". Зеленски похвали Борис Джонсън за това, че е помогнал за обединяването на международната общност зад Украйна, когато това е изглеждало "невъзможно", отбелязва "Дейли мейл".

Президентът на Украйна подари на председателя на парламента в Лондон Линдзи Хойл каска, подписана от един от киевските пилоти, и призова Обединеното кралство да предостави своите "мощни" самолети - след като Сунак обяви, че Великобритания ще обучи силите как да ги управляват.

Зеленски заяви, че е дошъл от името на "смелите", които са "в окопите под вражеския артилерийски огън". "Ние знаем, че Русия ще загуби. Наистина знаем, че победата ще промени света", каза той.

„Дойдох тук и застанах пред вас от името на смелите, от името на нашите военни герои, които сега са в окопите под вражеския артилерийски огън, от името на нашите въздушни артилеристи и всеки защитник на небето, който защитава Украйна от вражески самолети и ракети, от името на нашите танкисти, които се борят за възстановяване на украинските граници, от името на нашите наборници, които сега се обучават, включително и тук, във Великобритания.

Благодаря ти, Великобритания. Лондон е на страната на Киев от първия ден, от първите секунди и минути на пълномащабната война, Великобритания, вие протегнахте ръка за помощ, когато светът все още не беше разбрал как да реагира. Борис, ти накара другите да се обединят, когато това изглеждаше абсолютно невъзможно. Благодаря ти", каза украинският президент.

Днес Сунак обеща допълнителна военна подкрепа за Украйна, включително обучение на украински пилоти на изтребители.

Обединеното кралство също така ще предложи програма за междинно обучение на украински морски пехотинци и обеща "незабавен прилив" на военно оборудване, включително оръжия с по-дълъг обсег на действие.

Великобритания, която обучава украински военнослужещи, заяви, че ще подготви и украински пилоти за управление на "усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще". Лондон поясни, че това е "част от дългосрочна инвестиция в украинската армия".

Тази формулировка изглежда подсказва, че Великобритания все още не е променила решението си засега да не предоставя изтребители на Киев, коментира Ройтерс. 

Миналата седмица министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че обучението на един украински пилот за управление на британски изтребител би отнело не по-малко от 35 месеца. 

Сунак днес заяви, че визитата на Зеленски е свидетелство за "куража и решителността" на Украйна, както и за "неразрушимото приятелство" между двете страни.

През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство.

Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за работа с танковете "Чалънджър 2".

И още: Тази сутрин министърът на външните работи Джеймс Клевърли представи нов пакет от санкции, насочени към шест компании, предоставящи военно оборудване за продължаващите бомбардировки на Русия над Украйна. Сред тях са производителят на безпилотни апарати, използвани за унищожаване на украински бойни машини, компания, произвеждаща части за руски хеликоптери, и софтуерна фирма, занимаваща се с военна авиация. Санкции бяха наложени и на група, свързана с президента Путин чрез непрозрачни финансови мрежи.