Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е обсъдил ситуацията след разрушаването на язовира край Нова Каховка.

"Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в "Телеграм".

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала.

След взрива в "Каховка": 30 населени места са наводнени, около 6000 души са евакуирани

Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., и Киев се обвинват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс и БТА.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от разрушения язовир и ВЕЦ-а, съобщи днес пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама души са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от управляваните от Русия територии по поречието на Днепър, така и от тези, управлявани от Украйна. Река Днепър се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили във войната, която продължава вече повече от 15 месеца, уточнява Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в района, в който са живели повече от 60 000 души.