Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално се обявява, че всякакви украински преговори с руския му колега Владимир Путин са "невъзможни", но се оставя отворена вратата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

Указът отразява коментарите, направени от Зеленски в петък, след като руският президент обяви, че четири окупирани района на Украйна стават част от Русия, което Киев и Западът нарекоха нелегитимен фарс, предаде БТА. 

"Той (Путин) не знае значението на думите чест и достойнство. Затова сме готови за диалог с Русия, но начело с друг руски президент", каза в петък Зеленски.

Украинските сили пробиха руските отбранителни линии на юг и разшириха бързата си контраофанзива на изток, връщайки си територии в райони, анексирани от Русия.

Путин, който навършва 70 години тази седмица, доминира в руския политически живот от повече от две десетилетия и може да се кандидатира за президентския пост за още два мандата, съгласно конституционните промени, които прокара. Тези промени му дават потенциална възможност да остане на власт до 2036 г., посочва Ройтерс.

Кремъл каза , че "специалната военна операция" в Украйна няма да свърши, ако Киев изключва възможността за преговори, и добави, че "и двете страни трябва да са съгласни, за да има преговори", предаде Ройтерс.

"Или ще чакаме настоящият (украински) президент да промени позицията си, или ще чакаме следващият президент да промени позицията си в интерес на украинския народ", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.