Президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани от длъжност ръководителя на Службата за сигурност Иван Баканов и отстрани от поста главния прокурор Ирина Венедиктова.

Това става ясно от съответните укази, публикувани на сайта на президентската канцелария.

Висшият оперативен служител по сигурността беше отстранен в съответствие с „член 47 от Дисциплинарния устав на въоръжените сили на Украйна“, който гласи „неизпълнение (неправилно изпълнение на) служебните задължения, което доведе до човешки жертви или други тежки последици, или създаде заплахата от такива последици е сред основанията за отстраняване на военнослужещ от длъжност.“

„Взех решение за отстраняване от поста на главния прокурор и отстраняване на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна. Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастие на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване, други правоохранителни органи.

По 198 наказателни производства са уведомени за подозрение съответните лица. По-специално, повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ останаха на окупираната територия и работят срещу нашата държава. Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата и връзките, регистрирани между украинските сили за сигурност и руските разузнавателни служби, повдигат много сериозни въпроси към съответните им лидери. Всеки от тези въпроси ще получи правилен отговор”, написа Зеленски в профила си в социалните мрежи.