Президентът на Украйна Володимир Зеленски е призовал високопоставен служител на ООН да помогне за разрешаване на една от сериозните последици от 11-месечната война – депортирането в Русия на хиляди украинци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия, често в отдалечени райони на хиляди километри от Украйна. Русия отрича всякакви предположения за малтретиране и престъпни намерения и описва масовото преместване на хора като евакуация.

В редовното си видеообръщение Зеленски каза, че разговорите му с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди са били съсредоточени върху „нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия“.

Става дума за възрастни, за нашите деца. Има нужда от механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на виновните за депортациите, каза Зеленски. Сигурен съм, че ООН може да покаже лидерство и да разреши този проблем.

Зеленски описа като геноцид политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да приемат руско гражданство. А украинският външен министър говори за „организирано от държавата отвличане на деца“.