Украинският президент Володимир Зеленски настоя за бързи промени в системата на украинската военна медицина и заяви, че сменя командира на военномедицинските сили, предаде Ройтерс, цитиран от glasnews.bg

Той обяви решението си, след като вчера се срещна с министъра на отбраната Рустем Умеров. "На днешната си среща с министъра на отбраната Умеров бяха поставени приоритети", каза украинският държавен глава във видеообръщение. "Останало е малко време, за да дочакаме резултати. Нужни са бързи действия", допълни той. 

Зеленски съобщи, че е заменил генерал-майор Татяна Остащенко като командир на медицинските сили на армията. "Задачата е ясна. Както многократно бе подчертавано в обществото, особено в средите на военните медици, ние се нуждаем от фундаментално ново ниво на подкрепа за нашите военнослужещи", обясни Зеленски. 

На мястото на Остащенко е назначен Анатолий Казмирчук, ръководител на военна клиника в Киев.

Украинската армия съобщи за напредък в отвоюването на окупираните райони в източната и южната част на страната, а миналата седмица заяви, че е завзела контрола върху позиции на източния бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.

Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза в интервю, публикувано по-рано този месец, че войната навлиза в нов етап на изтощение и че Киев се нуждае от по-напреднали технологии, за да се противопостави на руската армия.