Украинският президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на НАТО, благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Пейтриът ще противодейства на руския въздушен терор. 

В своята реч на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи руската война в Украйна като "най-голямата криза в сферата на сигурността от поколения насам":

"Нашата подкрепа има цена и крие рискове. Но истината е, че няма опции без цена, когато имаш агресивна Русия за съсед. Не съществуват опции без риск по време на война, но най-високата цена и най-големият риск биха настъпили, ако Русия победи на украинска територия".

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски поиска отпадането на ограниченията за използването на западни оръжия по територията на  Русия.

"Представете си колко много можем да постигнем, ако отпаднат всички ограничения - можем да защитим нашите градове по подобен начин от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи още една стъпка и ни даде възможност да унищожаваме руската военна авиация в нейните бази. Това ще доведе до постигането на незабавни резултати и ние чакаме подобна стъпка".

Зеленски обяви също, че броят на жертвите от масираната руска атака в понеделник е достигнал 43 души. 

В редица области на Украйна и тази нощ беше обявена въздушна тревога, след като от армията обявиха, че са засекли групи от руски дронове в различни райони.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са поели контрол над село в Донецка област. Украинският генерален щаб съобщи, че селото е едно от деветте в Покровския сектор, западно от контролирания от Русия град Донецк, където украинските сили са удържали над 20 руски опита за настъпление през последните 24 часа.

Главчев към Байдън: Ние сме лоялен съюзник на НАТОДвамата са разговаряло по време на срещата на върха на Алианса