Украйна поиска от Запада „да спре да си играе с Русия и да сложи край на войната”. Президентът Володимир Зеленски призова на Кремъл да се наложат най-тежки санкции, за да бъдат принудени да спрат инвазията в Украйна.

За втори пореден ден Зеленски е критичен към съюзниците в редовните си обръщения. Президентът на Украйна изрази недоумение защо предложения преди близо месец пакет от санкции не е приет. Той включва голямото решение за ембарго на руския петрол, за което страните от Европейския съюз не могат да се споразумеят.

„Натискът върху Русия буквално е въпрос на спасяване на животи. Всеки изминал ден на протакане и слабост, различни спорове или опити да се омиротвори агресора означава едно - още и още украинци ще бъдат убити”, посочи Володимир Зеленски.

Междувременно настъплението на руснаците в Донбас продължава. „Правят го доста по-уверено, отколкото преди 10 дни и практически тези два града, които са слети в един Северодонецк и Лисичанск, почти е гарантирано, че ще бъдат обградени”, коментира международният редактор на NOVA Момчил Минков.