Украинският президент Володимир Зеленски призна, че украинските сили са се изтеглили от Лисичанск, но обеща, че контролът над района ще бъде възстановен, предаде Reuters.

Градът се намира в област Донбас.

Ако командирите на нашата армия изтеглят хората от определени точки на фронта, където врагът има най-голямо предимство, а това се отнася и за Лисичанск, това означава само едно нещо - че ще се върнем благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на модерни оръжия, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Украйна обвърза участието си в срещата на върха през ноември на страните от Г-20 със ситуацията на бойното поле към дадения момент, както и с това дали и Русия ще участва.

"Нашето участие ще зависи от това дали и Русия ще бъде там", каза украинският президент Володимир Зеленски според агенция Интерфакс-Украйна.

Индонезийският президент Джоко Видодо, домакинът на срещата на върха, отправи покана към Зеленски при посещението си в Киев миналата седмица като част от опит да посредничи между Русия и Украйна.

"Казах на индонезийския президент, че сме благодарни за поканата, но имаме ситуация в сферата на сигурността", каза Зеленски и изрази съмнение, че доста държави няма да участват в срещата, ако Русия възнамерява да присъства на нея.