Президентът Володимир Зеленски каза, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния съюз и че Киев иска да знае кога ще стане член, предаде "Ройтерс". Украинският лидер заяви на съвместна пресконференция в Киев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли може да стане "историческа" и че той е поканен да присъства.

"Благодарен съм за поканата да посетя срещата, но също така е важно Украйна да получи съответната покана", каза той пред репортери.

"Няма нито една обективна пречка пред политическото решение да бъде поканена Украйна в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и мнозинството украинци подкрепят присъединяването към НАТО, е време за съответните решения", допълни Зеленски.

НАТО подкрепя Украйна във войната, страните членки доставят оръжия, но по думите му са необходими още. Всички забавяния в получаването на още оръжия са причинили смърт в Украйна, посочи той.

Столтенберг, който е на първото си посещение в страната след нахлуването на Русия преди 14 месеца, подчерта, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

"Нека бъда ясен: полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Полагащото се място на Украйна е в НАТО. И с времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", каза той пред репортери по време на съвместната пресконференция.

Столтенберг обеща да продължи военната подкрепа за Украйна, като каза, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински войници и са предоставили 65 милиарда евро военна помощ.

"НАТО е с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Столтенберг, преди да покани Зеленски на срещата на върха във Вилнюс през юли.