Около 13 000 украински войници са били убити от началото на войната, съобщи съветник на президента на Украйна. По време на контраофанзивата в Луганска област през юни, Зеленски обяви, че всеки ден губят по 60 до 100 войници.

Шест милиона украинци са без електричество. Кметът на Киев предупреди жителите на столицата да се запасят с топли дрехи, храна и вода, заради опасност от пълно прекъсване на електричеството в града.

Виталий Кличко призова съгражданите си, ако имат възможност да се преместят в по-малки населени места край Киев, защото столицата я очаква изключително студена зима.

Според данни на украинските власти, при руските удари 40% от енергийната инфраструктура на страната е разрушена.

Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва, и ще постави отново под въпрос статута на Православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви снощи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.