Президентът на Украйна Володимир Зеленски е видян със съпругата си за първи път от началото на войната - месец след като Олена разкри, че двамата говорят само по телефона, откакто Путин нападна, съобщи в. "Дейли мейл".

Двойката присъства на погребението на първия президент на Украйна, което се проведе в Киев във вторник.

Семейство Зеленски изглеждаха спокойни, но изтощени, докато вървяха заедно, за да положат цветя върху ковчега на Леонид Кравчук, който стана първият, оглавил новата независима Украйна след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Той почина през уикенда, на 88 години, след „продължително боледуване”.

Облечен изцяло в черно вместо във вече запазената си марка военно зелено, Зеленски вървеше до съпругата си, чиито пръсти бяха свити в юмрук - сякаш се съпротивляваше на желанието да протегне ръката си и да го хване за ръка, седейки само на няколко сантиметра от него след почти 3-месечната раздяла.

Към тях се присъединиха и други високопоставени лица, включително кмета на Киев Виталий Кличко, който все още се опитва да се възстанови от опита на Русия да завземе града.

Появата на Олена идва месец след като тя разкри, че е говорила със съпруга си само по телефона от избухването на войната, опасявайки се, че присъединяването към него в украинската столица ще изложи на огромен риск за живота нея и двете им деца.

Припомняйки някои от последните думи, които нейният съпруг й е казал лично, Олена каза, че Зеленски я е събудил, когато първите руски ракети ударили града, като й казал само: „Започна“.

Малко след това пристигнали войски, за да защитят президента от отряди руски убийци, за които се знаело, че ще се насочат към двореца, за да ликвидират него и семейството му - Олена и децата им. Тогава Александра, на 17, и Кирил, на 9, били отведени.

Не е ясно кога точно се е върнала в Киев, но двойката прекара поне шест седмици разделена.