Според Украйна Владимир Путин се опитва да заблуди света, като заявява намерение за готовност за преговори. Володимир Зеленски реагира на последното изказване на руския президент в Минск, като напомни, че единствено агресорът има интерес от войната. Анализът на Института за изследване на войната сочи, че Москва води хибридна война чрез целенасочени изказвания и информационни кампании. С тях се цели противникът да вземе решения, които облагодетелстват Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че Владимир Путин се опитва да провали мирния форум на върха в Швейцария, като използва антуража си за изпращане на "звучни сигнали" за готовността си да спре войната. Според съветника на украинския президент Михайло Подоляк, Путин иска Западните демокрации да приемат поражение.

"Путин не само иска да провали мирната среща на върха и прави много, за да постигне тази цел. Той също така се страхува от резултатите от тази среща. Светът е в състояние да принуди Русия към мир и спазване на международните норми за сигурност. Русия не може да противопостави нищо на глобалното мнозинство", категоричен е Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Според Института за изследване на войната действията на Кремъл след декември миналата година, включително сегашната офанзива в Харковска област, показват повече интерес към максималистична победа, отколкото към уреждане, замразяващо фронтовата линия. В Беларус Путин повдигна въпроса с кого ще преговаря Москва, след като постави под въпрос статута на Зеленски след формалния край на президентския му мандат.

"Никой в света не е заинтересуван от тази война с изключение на самия агресор. Мирната среща е формат, който няма да позволи на Путин да продължи да лъже. А без лъжи, той е абсолютно нищо. Благодаря на всички по света, които ни помогнаха да организираме срещата и показаха лидерство за приближаването към истински мир", подчерта Зеленски.

Москва ще използва всяко прекратяване на огъня, за да подготви бъдещите си настъпателни операции в Украйна, отбелязва анализът на Института за изследване на войната.

Финансовите министри от Г-7 изразиха решителност да засилят финансово-икономическите санкции срещу Русия, за да ограничат нейните приходи и възможностите ѝ за финансиране на инвазията в Украйна.

Американският представител Джанет Йелън заяви, че заем за Украйна, обезпечен с приходите от замразените руски активи, е "основната възможност", която ще обсъдят лидерите от Г-7 на срещата си през юни. Йелън добави, че не желае да изключва нито една възможност занапред.

След среща с колегите си от Голямата седмица в Северна Италия американският финансов министър съобщи, че плановете за руските активи имат широка подкрепа и остава да се свърши "още доста работа" за превръщането им в реалност. Тя посочи необходимостта тези планове да бъдат подкрепени и от 27-те държави от Евросъюза.